artikel
Beskyttelse af lokale og stærkt truede dagsommerfugle
Limenitis camilla F: Langeland, 14.vii.2006. Foto Franz Bendixen. |
På generalforsamlingen i Entomologisk Selskab for Fyn den 24. januar 2017 blev det besluttet fortsat at have opmærksomheden rettet mod nævnte arter. Det henstilles på det bestemteste, at i en bestand i distrikt F bør der ikke længere indsamles eksemplarer af nedennævnte arter dagsommerfugle. – Det er helt overflødigt, vi ved godt, hvordan de ser ud !! Hvis man er så heldig at se et spændende dyr flyve rundt, kan man nyde synet, så længe det varer; næste år er det måske slut ! Hvis dyret ikke er villig til fotografering, kan du måske varsomt indfange dyret og tage et vellignende billede af dyret i et glas eller måske i nettet, uden at klemme og ødelægge dyret i ketsjeren. Husk undersiden er meget vigtig ved blåfugle og perlemorsommerfugle. Sommerfuglen får derefter lov til at flyve videre, fordi du er en rigtig naturnørd, der vender tilbage følgende solskinsdage for at klarlægge, om den opserverede art har en bestand på stedet, eller om det var en enlig svale, - måske ude på æglægning ! Så er der måske noget spændende at foretage sig året efter ? Aftalen gælder disse 9 arter dagsommerfugle:
|
Alle med interesse for dagsommerfugle opfordres til at opsøge tidligere levesteder/skovområder for B. euphrosyne (Rødlig perlemorsommerfugl) og lede efter arten. Oplysninger til artens fynske status, også meldinger om negative eftersøgninger har interesse.
På Fyn er sommerfuglen sidst blevet meldt fra Krengerupskovene i 2003.
De fynske skove bliver gødet og sprøjtet i en grad, så levemulighederne, i vore dejlige løvskove og skovenge, sammen med konvertering til juletræer, pyntegrønt og golfbaner, er blevet kraftigt forringet; måske spiller andre ukendte faktorer også ind.
Arten forsvandt på drastisk vis over ganske kort tid. Alle meldinger har interesse, men vær venligst helt sikker på den rette artsbestemmelse. Tag meget gerne et foto som belæg.
Boloria selene (Brunlig perlemorsommerfugl) bør også følges på sit sidste fynske levested.
Brenthis ino (Engperlemorsommerfugl) bør ligeledes følges på sit sidste levested på Fyn.
Melitaea cinxia (Okkergul pletvinge) håber vi ikke der foreløbig er overhængende fare for, men den bør der også holdes øje med på levestederne.
Vi vil nødig en dag opleve, at den også bare pludselig er borte.
Midlerne der sprøjtes med i land- og skovbrug er absolut ikke blevet mildere, og der anvendes ikke færre liter.