Fynske Insekter - Sommerfugle, Guldsmede, Svirrefluer m.m.
Fyn
artikel
Ørecikaden Ledra aurita (L.) - ved at være udbredt på Fyn?
Fra 'Meddelelser fra Entomologisk Selskab for Fyn' Nr.2 2001
Af Otto Buhl


Ørecikade - han - med udbredte vinger F: NG8944 Stige, 13.viii.1997 (O. Buhl). Vingefang 23 mm.
Foto OB

Det er muligt at få denne særprægede og, efter danske forhold, store cikade at se ved lyset på gode flyvenætter i især august måned. Ellers holder den mest til på træernes bark og er utrolig svær at få øje på, da den fuldstændig ligner et stykke barkflig i farver og udformning, samtidig med at den holder benene skjult under kroppen og trykker sig til underlaget. Både voksne og larver virker meget træge og flytter sig kun nødtvunget, men de kan springe kraftfuldt. Den voksne cikade angives i Skandinavien fundet i perioden fra 30. juni til 3. oktober.
Tilsyneladende er det hannerne, som bliver tiltrukket af lyset. Hannens kropslængde ligger omkring 13 mm, mens hunnens er på 15 -18 mm.
Eksemplarer fanget i lysfælder (Sverige) har været hanner. Personligt har jeg haft 3 hanner på lys i Stige, 5.viii.1995, 13.viii.1997 og 25.viii.2001.
Derudover har jeg fået indleveret en hun, som er fundet ved Svendborg Naturskole ”Skovmøllen” (PG0703 Rubjerg Skov), juni 2000 (E. Ehmsen).


Ørecikade - han – F: NG8944 Stige, 5.viii.1995 (O. Buhl). Kropslængde 13 mm.
Foto OB

Christian Jørgensen har netop meddelt, at han har fundet en han (14 mm) i haven i Søndersø på oversiden af et blad på Rhododendron den 16.ix.2001.
Ørecikadens larve er meget flad, nærmest bladtynd og af farve som de voksne. Den lever ifølge litteraturen mest på Eg, men også andre træer og buske som El og Hassel.
Jeg har selv fundet to larver, som var ca. 8 mm lange, på en bøgestamme i kystskoven på Helnæs den 21. april 1996. I litteraturen angives små larver at være fundet i juli og august og store larver i juni og juli ?
I hvert fald ser det ud til, at cikadens larve her i landet overvintrer eller kan overvintre som larve i mellemstørrelsen. Der er således stor mulighed for, at artens udviklingen strækker sig over mere end et år.
I Fauna Entomologica Scandinavica, 7:2, 1981, s. 262-63 behandles Ledra aurita, og her bliver Ørecikade anset som sjælden og angives at være kendt fra følgende fire danske distrikter EJ, F, LFM og SZ, men ingen danske lokaliteter nævnes. En forespørgsel hos Lars Trolle, Østermarie på Bornholm gav yderligere den overraskende oplysning, at han aldrig selv har fundet eller set cikaden fanget i lysfælder på øen, og at han heller aldrig har fundet arten i Danmark. Han mener, der findes op til 30 danske fund på museerne, og at halvdelen er gjort af folk, der normalt ikke beskæftiger sig med insekter, men som har studset over dens ejendommelige udseende. Han husker, at langt de fleste ørecikader var fundet på Lolland/Falster (fx Sundby Storskov, Maglehøj og Skovlænge).


Ørecikade - hun – F: PG0703 Rubjerg Skov, juni 2000 (E. Ehmsen). Kropslængde 17 mm.
Foto OB

I Sverige angives arten fra det sydligste af landet:
  1. Skåne 6 lokaliteter
  2. Blekinge 4 lokaliteter
  3. Småland 1 lokalitet
  4. Öland 2 lokaliteter
  5. Halland 1 lokalitet
  6. Västergötland 1 lokalitet
  7. Östergötland 2 lokaliteter
Hertil kommer yderligere 2 fund fra Norge i det sydøstligste hjørne ved Oslofjorden mod Sverige - men ikke kendt fra Finland.

Ellers er Ørecikade Ledra aurita udbredt og kendt fra mange lande i vest fra England - Portugal over Tyrkiet til Kina.

At findestederne koncentrerer sig til de sydligste dele af Danmark kunne tyde på, at det er en varmekrævende art, der måske migrerer til landet i gode år og formerer sig sporadisk. Måske er arten nu ved for alvor at bosætte og brede sig i Danmark på baggrund af den løbende temperaturstigning.