Fynske Insekter - Sommerfugle, Guldsmede, Svirrefluer m.m.
Fyn
->Begivenheder
artikel
Mine Aurora (Anthocharis cardamines) i haven bruger Aftenstjerne (Hésperis matronális) som værtsplante
Fra 'Meddelelser fra Entomologisk Selskab for Fyn' Nr.1 2003
Af Otto Buhl


Hannen af mit Aurora-par hvilende på et Azalea-blad. F: NG8944 Stige, 30.v.2002.
Foto OB

Det er rigtig forsommer, når denne smukke art flyver stille rundt på sine territorier og undersøger forholdene på tilsyneladende evig jagt efter mad og sex. Er der en attraktiv hun i nærheden, kan det give anledning til næsten sammenstimlen, men alle de langsomme hanner forsvinder hurtigt igen gennem haver eller langs vejkanter og hegn. En meget benyttet rute går langs et gammelt tjørnehegn ned mod de fugtigere arealer langs kanalen, der fører til Odense Fjord.

Min hurtige og virile han kunne kendes på en rift i højre bagvinge, som tydeligt ses på det ene billede. Han formåede at holde stien rimelig ren for ubudne gæster i mange dage.

Hunnen havde ingen særlige kendetegn, men var et stort flot eksemplar af arten.


Hunnen af Aurora-parret. F: Stige, 30.v.2002.
Foto OB


Hannen viser sig frem for hunnen.
Foto OB

Målet for deres indsats var en større gruppe selvsåede Aftenstjerner (Hésperis matronális) eller Natvioler, som de også kaldes. Blomsterne udgjorde et konstant dækket spisebord med nektar, og skulperne blev efterhånden spredt besat med små orange, tøndeformede æg.
Æggene klækkede efterhånden, og larver i alle størrelser, var til stede i en længere periode i færd med at æde skulper – og der var nok at tage fat på. Her kom de ikke i fødemangel, som det kan hænde på mindre eksemplarer af Løgkarse (Alliaria petiolata), efterhånden som skulperne bliver ædt.


Parringsflugten foregik lystigt i mange dage omkring værtsplanterne.
Foto OB


Resultatet – en larve af Aurora (Anthocharis cardamines) på Aftenstjerne (Hésperis matronális).
F: Stige, 14.vi.2002.

Foto OB.

Aurora er en art husets beboere sætter stor pris i haven på i de solfyldte lune maj- og junidage, hvor man næsten kan høre alt gro.

Hunnen vækker ikke den store opsigt og ligner mest en ”kåler”, men hannen er utrolig flot, og ville vække mere opmærk-somhed, hvis den ikke var så almindelig. En dejlig art vi skal være glade for ikke er på retur som så mange andre; men det er blot en skam, den kun flyver i en så relativ kort periode hvert år.Ung larve i gang med måltidet på Aftenstjerne. De lange skulper fortæres fra spidsen.Ny han på fouragering.Han på Løgkarse (Alliaria petiolata) - F: NG8944 Stige, 10.v.2005 (O. Buhl).
Foto OB