Fynske Insekter - Sommerfugle, Guldsmede, Svirrefluer m.m.
Fyn
Ekskursioner
EKSKURSIONER

ALLE KAN DELTAGE - IKKE KUN MEDLEMMER !
– og det er ganske gratis !


Hvis du kunne tænke dig....


på et senere tidspunkt at deltage i en ganske uformel ekskursion med ligesindede fra, kan du meddele det til foreningens formand og medsende dit navn, adresse og mailadresse til denne adresse :

Leif Jensen, Hørkærvej 14. 5591 Gelsted. - leifleonjensen@gmail.com

Du vil så automatisk få en mail tilsendt kort tid (fx et døgn) før en ekskursion bliver gennemført. Herefter kan du tilmelde dig, hvis du synes om ekskursionen og ønsker at deltage.

ÅRSAG OG MÅDE:
Foreningen har, efter mange års erfaringer, besluttet at afholde ekskursioner på Fyn med kort varsel sendt til de interesserede personer, og uden på forhånd at have annonceret en bestemt dato eller lokalitet.

Når en ekskursion gælder lyslokning, skal der oftest indhentes tilladelse fra lodsejer. Det indebar tidligere, at en ekskursion skulle afholdes på en bestemt dato og besluttes lang tid i forvejen. Dette var meget uhensigtsmæssigt, idet det jo er ganske umuligt at forudse vejrforholdene ud i fremtiden.

Derfor beslutter vi os nu først et døgn eller to før en ekskursions afholdelse, når vejrforholdene kan forudses at være stabile og tilfredsstillende for en gennemførelse.

Straks en tilladelse er indhentet - og vejret holder, sender foreningen en mail til de personer, som på forhånd til formanden har tilkendegivet interesse for evt. at deltage i en ekskursion.

I denne mail oplyses de nødvendige ting vedr. påtænkte ekskursion som f.eks. ekskursionsleder, lokalitet, mødested, tidspunkt og evt. hvad man bør medbringe.

Hvis du synes, det tilsendte aktuelle tilbud er tillokkende, og du gerne vil deltage, sender du straks en mail retur med besked om, at du ønsker at deltage.
Her er et eksempel på en tidligere afholdt ekskursion


Foreningsekskursion til Skåstrup Frihed den 15. maj, 2005


Skåstrup Frihed er en dejlig skov med en meget varierende vegetation. Undertegnede har været der meget i de 45 år, hvor jeg har boet lige i nærheden.
I 60’erne fløj Kejserkåbe (A. paphia), og også andre perlemorsommerfugle kunne man træffe. Men de dage er forbi. Da Ole Runge, Bogense, sent på foråret henvendte sig til foreningen om, at han havde set nogle brune sommerfugle flyve rundt i Friheden, blev der taget et hurtigt initiativ til en ekskursion dertil.
Følgende mødte op i skoven denne dejlige solskinsforårsdag den 15. maj, 2005: Ole Runge med hund, Torben Rasmussen med søn Thomas, Niels Lykke, Otto Buhl og Jørgen Rosschou.


Skåstrup Frihed, 15.v.2005. Foto OB

De flagrende brune sommerfugle (og de er jo virkelig hurtige) viste sig at være hannerne af Sømøjet (A. tau), og langs skovvejen blomstrede Stor Fladstjerne, og om dem sværmede sækmøllet M. lutarea samt langhornsmøllet C. rufimitrella, der dog synes bedst om blomsterne på Løgkarse. På Løgkarse sås også bredtægerne Alm. Bredtæge og Kåltæge. Højere oppe i buske og grene sværmede langhornsmøllet A. reaumurella i solskinnet.

I øvrigt fik vi en dejlig tur i skoven, hvor også følgende sommerfugle blev konstateret :
P. brassicae, P. napi, G. rhamni, A. cardamines, L. phlaeas, A. levana, I. io, P. aegeria, T. tubulosa, N. confusalis, X. spadicearia, L. bimaculata, W. cultraria, P. aurata og A. badiana. Endelig blev 3 larver på Alm. Hæg hjembragt og siden klækket, alle tre af arten E. porphyrana.
Nogle få guldsmede blev også registreret, nemlig Fireplettet Libel (X. quadrimaculata), Flagermus-Vandnymfe (C. pulchellum) og Rød Vandnymfe (P. nymphula).

Jørgen Rosschou