Fynske Insekter - Sommerfugle, Guldsmede, Svirrefluer m.m.
Fyn
artikel
Småsommerfuglen Roeslerstammia erxlebella (F.) - fundet på Fyn
Fra 'Meddelelser fra Entomologisk Selskab for Fyn' Nr.2 2014
Af Otto Buhl


På en ekskursion kom der 8 eksemplarer af sommerfuglen til kviksølvlyset i skoven Kohave i den østlige del af Odense Kommune ved Landkildegård.
Pudsigt nok havde jeg i bilen, uvist af hvilken grund, på vej ud til Kohave talt med Niels Lykke om arten, - og så kommer der helt uventet flere eksemplarer til lyset selv samme aften - 6.viii.2013. Det viser sig efter nøjere eftersyn, at vi har opstillet lampestedet lige under et større lindetræ, hvorpå R. erxlebella sandsynligvis lever. Både jeg selv, Niels Lykke og Leif Jensen fik belæg med hjem af dette lille smukke bronze-/gulglinsende dyr med lilla skær, de helt mørke bagvinger og lyst bånd på antennerne.


Roeslerstammia erxlebella (F.) - F: NG9388 Kohave, Landkildegård, 6.viii.2013 (O. Buhl)
Vingefang 13 mm.

Foto OB

Den lille larve lever først minerende i et lindeblads spids, hvorefter den går ud og æder udvendigt af bladet; til sidst dannes en bladfold langs den ene side af bladet, hvori puppen ligger i en hvid silkeglinsende kokon. I Sverige lever erxlebella både på Lind (Tilia sp.) og Birk (Betula sp.).
Om dagen opholder sommerfuglen sig mellem og på bladene, og om natten kommer den til lys. Æggene lægges på blades oversider og sommerfuglen kan træffes fra slutningen af maj til midt i august; enten én lang generation eller to overlappende generationer. I Nordens sydligste egne, Sydsverige og Danmark, drejer det sig sikkert om to generationer.
R. erxlebella findes udbredt, men lokalt i Sydnorges kystegne mod Skagerrak, det meste af Sverige med undtagelse af højfjeldet og Gotland samt i hele Finland. Det er derfor mærkeligt, at arten i Danmark meget længe kun har været kendt fra distrikterne LFM og B. I 2012 findes arten i SJ: MF99 Draved Skov og SZ: PG64 Sorø by; årene efter i SJ: MF89 Sdr. Sejerslev, 2013 og F: NG98 Kohave Skov, 2013, samt F: NG85 Otterup, 2014. Det tyder på, at erxlebella nu er under udbredelse i Sønderjylland og på Fyn.

I Centraleuropa findes den meget lignende art Roeslerstammia pronubella (D.& S) som måske ad åre kan forventes at dukke op i Danmark. Pronubella har et mindre vingefang og gullige bagvinger med en bred, brun søm.

Kilder:
Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna, 2011, s. 33